Преди да изберем


Какво трябва да знаем преди да изберем своята настилка?

Кой е най-добрият паркет?

Този, който отговаря на вашите условия на експлоатация и предвиден бюджет. Индустрията е създала множество възможности: от ужасяващи до фантастични. Ето основните:

Масивен паркет – изцяло изработен от един слой дървен материал. Може да се предлага като готов продукт или заготовка, която може да се оцвети с масло според вашия интериор или да се лакира, за да се запази естественият вид на дървото.
За: Може да се освежава многократно и всичко написано в ЗАЩО ПАРКЕТ?

Против: Много чувствителен към промени във влажността и скъпоструващо поставяне ( за предпочитане е лепене, за да се избегнат максимално промените във формата, които могат да се получат с течение на времето).

Слоен паркет – дву-, три- или многослойният паркет се състои от слоеве дърво, които са залепени един за друг, като всеки следващ слой е разположен на 90 градуса спрямо предишния. Най-горният слой е от избраният вид дърво и има дебелина около 3-8 мм. Слойният паркет за момента се предлага като готов продукт, който е предварително обработен и завършен с лак или масло.

За: Структурата и разположението на слоевете предпазват от деформации и дървото запазва първоначалния си вид за много години.

Против: Може да се освежава ограничен бой пъти, в зависимост от дебелината на най-горния слой.

Ламиниран паркет – състои се от горен слой – ламинат (твърд синтетичен материал, който предпазва намиращия се под него микрофилм), слой микрофилм – снимка, която имитира съответно вида дърво, който сме си избрали, слой HDF и долен слой ламинат.

За: Ниска цена и можеш да си го монтираш и сам.

Против: Много чувствителен към вода. Относително кратко време на живот, в сравнение с естествения и не може да се освежи след време, а трябва да се замени с нов, което увеличава цената му в дългосрочен план.

За какво трябва да платим?

 Точност – точността на сглобката между отделните детайли. Най-голямата заплаха за дълготрайността на дървения под е водата. Тя прониква през пукнатините и предизвиква надуване, разрушаване на покритието и/ или обезцветяване, особено при порести дървесни видове като ясен и дъб.
Hо как да разберем?
Съединете няколко паркетини и веднага ще разберете дали си пасват добре. Нут и перото трябва да са с ненарушена повърхност, без дефекти, вдлъбнатини и щръбнати участъци. Всеки край, който не харесате ще се превърне в доста скъпа разпалка и автоматично увеличава цената на кв.метър.

Добра обработка – ще ви струва по малко в дългосрочен план, ако сега платите повече за добра обработка и качествени материали.

Продукт лесен за поддържане – повечето подове се лакират с полиуретанови или лакове на восъчна основа (масла). Последните са почти излезли от употреба, тъй като изискват непрекъснато полиране, за да изглеждат добре. Докато поддържането на полиуретановите е лесно и на практика безплатно.

Продукт с непреходен вид – дървеният под е на практика решение за цял живот и при избора на обработка и цветови решения трябва да сме по-скоро консервативни. За разлика от покритието на стените, което може да се сменя според модните тенденции, при паркета това е скъпоструващо и трудоемко.

Как да изберем подходящ вид дърво?

Със сигурност в магазините предлагат много видове дървен паркет, който ви харесва на външен вид. Но крайното решение трябва да вземете като се базирате на  това кое от тях ще пасне най-добре на влажността  във вашия дом.
Ако имате климатик, той предотвратява натрупването на прекомерна влага, която води до повечето изменения на геометрията на дървените планки. Вие можете да избирате измежду цялата гама от дървесни видове.
Но на практика контрол върху влажността трудно се упражнява, затова е по-добре да изберете дърво, което се характеризира с по-голяма „Стабилност на размерите”, например:

Висока стабилност →  по-ниска стабилност

Череша → Орех → Ясен → Дъб → Бреза → Ятоба → Явор → Бук

Т.е. букът би бил много лош избор за лятната ви вила или върху подово отпление.